Na
początek danie, które każdej wiosny gości na moim stole. Każdy robi ją trochę
inaczej. Ja swój przepis dostałam od mamy. Od najmłodszych lat uwielbiałam roznoszący
się po całym domy zapach kapustki z koperkiem. Tak jest właśnie dziś u mnie.
Zapraszam!
Składniki:
·
Główka młodej kapusty
·
500 g surowego boczku wędzonego
·
½ l. bulionu warzywnego
·
Mały pęczek koperku
·
Lubczyk
·
Łyżka miodu
·
Łyżka pełnoziarnistej mąki
·
Sól, pieprz
Sposób
przygotowania.
Kapustę
obierz z zewnętrznych liści, przekrój na kilka części i drobno poszatkuj. Włóż
ją do dużego garnka i zalej bulionem. Gdy zacznie się gotować dodaj szczyptę
soli, pieprzu, lubczyku i łyżkę miodu. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem,
mieszając co jakiś czas przez 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień i
pozwól jej delikatnie się dogotowywać, a bulionowi odparować.
Teraz
pora na boczek. Pokrój go w drobna kostkę i wrzuć na patelnię. Boczkowi wystarczy
własny tłuszcz, nie musisz dodawać oliwy. Gdy zrobi się rumiany i chrupiący
odlej z patelni nadmiar tłuszczu. Boczek posyp łyżką mąki, mieszając cały czas
przygotuj zasmażkę, nie pozwalając, aby mąka się zarumieniła.
Z
garnka z kapustą odlej pół szklanki esencji i zalej nią patelnię z boczkiem.
Cały czas mieszając stwórz sosik. Zawartość patelni wlej do garnka z kapustą,
dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez chwilkę, sprawiając by połączyły się
smaki.
Gotowe!
Mojej rodzinie kapustka najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. A Wy z czym
lubicie ją podawać?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz