Etykiety

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Na początek danie, które każdej wiosny gości na moim stole. Każdy robi ją trochę inaczej. Ja swój przepis dostałam od mamy. Od najmłodszych lat uwielbiałam roznoszący się po całym domy zapach kapustki z koperkiem. Tak jest właśnie dziś u mnie. Zapraszam!


Składniki:
·         Główka młodej kapusty
·         500 g surowego boczku wędzonego
·         ½ l. bulionu warzywnego
·         Mały pęczek koperku
·         Lubczyk
·         Łyżka miodu
·         Łyżka pełnoziarnistej mąki
·         Sól, pieprz

Sposób przygotowania.
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, przekrój na kilka części i drobno poszatkuj. Włóż ją do dużego garnka i zalej bulionem. Gdy zacznie się gotować dodaj szczyptę soli, pieprzu, lubczyku i łyżkę miodu. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem, mieszając co jakiś czas przez 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień i pozwól jej delikatnie się dogotowywać, a bulionowi odparować.  
Teraz pora na boczek. Pokrój go w drobna kostkę i wrzuć na patelnię. Boczkowi wystarczy własny tłuszcz, nie musisz dodawać oliwy. Gdy zrobi się rumiany i chrupiący odlej z patelni nadmiar tłuszczu. Boczek posyp łyżką mąki, mieszając cały czas przygotuj zasmażkę, nie pozwalając, aby mąka się zarumieniła.
Z garnka z kapustą odlej pół szklanki esencji i zalej nią patelnię z boczkiem. Cały czas mieszając stwórz sosik. Zawartość patelni wlej do garnka z kapustą, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez chwilkę, sprawiając by połączyły się smaki.

Gotowe! Mojej rodzinie kapustka najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. A Wy z czym lubicie ją podawać?  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz