Etykiety

sobota, 21 czerwca 2014

Malinowa kaszka manna

Dziś polecam Wam śniadaniową bombę witaminową. Kasza manna to jeden z charakterystycznych smaków dzieciństwa. Choć ciężko się przyznać tradycyjne kasze coraz bardziej znikają z polskich stołów. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Być może ten post skłoni Was, by przywrócić kaszę mannę do łask. Warto zastąpić nią wysokoprzetworzony, zwiększający ryzyko cukrzycy i tuczący biały ryż. 




Składniki: 
na dwie porcje

  • garść malin
  • 2 łyżki stołowe soku malinowego (najlepiej domowego)
  • 4 łyżki stołowe kaszy manny
  • 400 ml. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
Na ewentualny sok: 
  • 100 g. malin 
  • 2 łyżki stołowe cukru (łasuchy mogą dodać więcej)
  • cierpliwość i siłę woli - by nie zjeść malin przed przygotowaniem soku :) 


Przygotowanie:
Do zagotowanego z cukrem mleka dosyp kaszę mannę. Mieszaj intensywnie przez ok. 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Wyłóż kaszkę na 2 miseczki i polej sokiem malinowym. najlepiej by było, gdyby sok był domowy. Na szczęście miałam jeszcze troszkę zeszłorocznych zapasów. Nie polecam kupnych soków. Lepiej odwiedzić babciną spiżarkę, niż  dodawać soku, który najprawdopodobniej obok malin nawet nie leżał. Jeśli posiada się odpowiednio dużo malin i czasu można 100 g. malin zasypać dwiema łyżkami cukru, poczekać aż puszczą sok i gotować cały czas mieszając przez ok. 7-8 minut od rozpoczęcia wrzenia. Całość przecedzić i przestudzić otrzymany sok. Powinno go wystarczyć do dwóch porcji kaszki manny :) 
Polaną sokiem kaszkę podawać ze świeżymi malinami. 

Dlaczego warto zaserwować sobie taki deser? 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz